La crisis en un callejon sin salida. Pedro Montes

Un artículo con un título tan contundente, y en apariencia tan desalentador,  requiere de unas aclaraciones previas. En primer lugar, que la crisis se refiere a la de nuestro país, el cual, aunque inmerso y afectado por la crisis financiera internacional,  tiene unos problemas  singulares. En segundo lugar, que hablo  de un callejón sin salidas económicas en el marco del orden establecido, es decir,  del capitalismo y del contexto de  la Europa de Maastricht.  En tercer lugar, que la falta de alternativas  no debe implicar para la izquierda permanecer muda y desmovilizada. Todo lo contrario, pese a las dificultades, debe tratar  que los caminos que se emprendan lleven a sus objetivos:  avanzar en el control de la economía por parte de la sociedad, ampliar los derechos sociales y laborales de los trabajadores y mejorar el bienestar de la mayoría de la población.

Es inevitable que este artículo sea polémico, si bien está escrito sin ánimo alguno de provocación. Responde únicamente a las opiniones de su autor, preocupado desde hace mucho tiempo por todo lo que implicaba desde el punto de vista político y económico la Europa de Maastricht. Está en manos de lectores criticarlo o reducirlo  al absurdo con los argumentos pertinentes.

Descargar la crisis en un callejón sin salida

La crisi dels rics, sobre les nostres esquenes:

– Cada dia és més evident que l’especulació dels banquers i d’un ample sector de grans empresaris, i les facilitats i la manca de control dels governs, han desencadenat la crisi més greu i també la previsiblement mes llarga dels darrers 50 anys. I és evident una vegada més que volen fer-nos pagar esta terrible crisi, quan només ells l’han provocada. Mentrestant els treballadors i treballadores comencem a ser acomiadades a grapats, la Generalitat Valenciana ha autoritzat 1510 ERO’s al 2008 i ja som més de 360.000 els i les aturades a tot el País Valencià. Els companys/es de FORD i les seues empreses auxiliars, de Lladró, o de Faus-Finsa, Mármol Compac, o Dulcesol, Cemex, Saenz Merino, Marina d’Or, Altadis o de la construcció, la ceràmica, o el marbre, i moltes més ja ho estan patint…

– El govern central ha començat a dedicar diners públics per ajudar la banca, i ja ha promès també diners per a la indústria del automòbil, i tot amb un endeutament públic que haurem de pagar durant molt anys la classe treballadora.

Però la banca que el desembre passat ja va rebre 10000 milions d’euros i enguany els en donaran 90.000 més, s’ha forrat estos anys, i només en 2008 ha tingut més de 15.000 milions de beneficis. ¿Per què ajudar la banca si ella no ajuda a ningú? ¿És que sempre ha de ser Nadal pels banquers que tots els mesos tindran regals?, o ¿és just donar diners als patrons de l’automòbil perquè continuen declarant EROs i acomiadant milers de treballadors i treballadores amb eixos diners?

– A més, moltes empreses xicotetes o mitjanes comencen a estar ofegades pel tancament del crèdit de la Banca, que està emprant el diners públic per les seues operacions, per sanejar els seus comptes, per a comprar altres bancs, o per fer més EROs… sense que els importe res l’economia de tots els que estan afonant, i multiplicant així l’atur.

SI ELS GOVERNS PROTEGEIXEN A LA BANCA, ¿QUI ENS DEFENSA A LES PERSONES?

– Les ajudes del govern als aturats son ridículament insignificants al costat d’allò dedicat a la Banca, i la pujada de l’SMI ha estat només un punt per damunt de la pujada dels preus al llarg de l’any; el 2ón govern de Zapatero, l’esperada “legislatura social” acaba sent fum, falses promeses.

– I les decisions de la Generalitat Valenciana, el “Programa de Xoc contra l’Atur”, de Camps “el despilfarrador”, consisteix en aportar 350 milions d’euros, una quantitat que no significa ni de lluny una part del que s’ha malgastat en la Copa Amèrica que va tenir unes inversions de les administracions públiques de 2063 milions d’euros.

– En tot aquest desgavell la premsa informa d’alguns grans empresaris que s’han suïcidat estos dies, i de pèrdues milionàries ¿però qui se’n recorda de les persones corrents, dels que van a l’atur, o de qui no arriba a fi de mes, o d’aquelles persones a les que la CAM, Bancaixa o el BBVA acaba d’embargar-les el pis? ¿o dels projectes frustrats de la gent del poble? Com sempre pel capitalisme les persones no importen, a soles els beneficis.

NOMÉS LA MOBILITZACIÓ POT ACONSEGUIR QUE NO CARREGUEM AMB EL PITJOR DE LA CRISI.

* Un panorama com aquest, d’agressions i retalls de drets, exigeix una resposta contundent, per això considerem necessària la mobilització del conjunt de la classe treballadora i de la societat en general. Cal defensar-nos de cada agressió, de cada tancament d’empreses o expedient, de cada acomiadament, de les privatitzacions que continuaran; per que cal assegurar el control de la banca i les seues activitats, i acabar amb l’especulació; cal desenvolupar les activitats productives i acabar amb els ERO injustificats i amb la impunitat dels acomiadaments massius; cal fiscalitzar l’activitat de les empreses transnacionals; i cal exigir que els recursos públics es destinen a la gent i a mantenir llocs de treball, a allò important i necessari: als serveis públics, a la sanitat, l’ensenyament, a una banca pública per a garantir l’accés popular al crèdit; cal exigir una protecció social plena i extraordinària davant la crisi, i un subsidi d’atur per tots els aturats, cal una moratòria als embargaments de vivendes, cal defensar a la gent i no els beneficis d’uns pocs.

La resposta ha de ser unir les lluites en una lluita comuna. Caldrà, davant la gravetat de la situació, promoure la convocatòria d’una VAGA GENERAL per a defensar els nostres llocs de treball i el nostre salaris. I fa falta començar a preparar-la, a organitzar-nos.

* Per tot això hem creat aquesta Plataforma Contra la Crisi i pels Drets Socials, per a que la paguen els banquer i els rics, per alertar de allò que ens ve damunt i preparar aquestes mobilitzacions; per informar per tot arreu, coordinar-nos sindicats i organitzacions socials i polítiques; per buscar la convergència dels aturats i la gent amb treball, ja siguen autoctons o d’orige estranger, de veïns, de joves o jubilats. Per preparar amb la unitat la lluita i escampar la solidaritat i l’organització a cada empresa i cada poble. Per a que cada esforç tinga continuïtat. Per això vine a la Plataforma Contra la Crisi i pels Drets Socials, vos esperem.

Tots el dissabte 31 a la Pça Sant Agustí a les 18h